soal 1

20 Contoh Soal Dan Jawaban Direct Indirect Speech – Modal Verb With WH or Yes/No Question

Posted on

Salam sejahtera sahabat semua.. semoga selalu dalam keadaan bahagia selalu dan keberkahan selalu menyertai kalia semua, aamiin..

Postingan kali ini kita akan membahas soal mengenai Direct Indirect Speech. Sudah baca postingan kita sebelumnya kan..? Pada postingan lalu kita sudah membahas tuntas mengenai Direct Indirect Speech mulai dari Kalimat Direct Indirect speech tentang To-Be menggunakan WH Question maupun Yes/No Question dan kalimat Modal Verb in Direct Indirect Speech with WH or Yes/No Question.

soal 1

Nah… Sudah siap kan kawan untuk menerapkan materi yang sudah kita pelajari sebelumnya. Mari sama-sama mulai mengerjakan soal tentang materi Direct Indirect Speech pada Modal Verb with WH or Yes/No Question dibawah ini.


1. Helen said Jono, “May I borrow your dictionary tomorrow?”. What did Helen say to Jono…

a. Helen said Jono to borrow her dictionary tomorrow
b. Helen said Jono if/whether he might borrow her dictionary the following day
c. Helen said Jono whether she might borrow her dictionary the following day
d. Helen said Jono to borrow her dictionary the following day
e. Helen said Jono if/whether she might borrowed her dictionary the following day

Jawaban: C
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “may” akan berubah menjadi “might” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “I” ditujukan untuk “Helen=she” dan untk keternagan waktu “tomorrow” akan berubah menjadi “the following day”


2. Sofia said my mom, “Can I meet your daughter, Mila, now?”. We know that…

a. Sofia asked my mom if she could meet her daughter, Mila, then
b. Sofia asked my mom if she could met her daughter, Mila, then
c. Sofia asked my mom if she can meet her daughter, Mila, then
d. Sofia asked my mom if she could met her daughter, Mila, now
e. Sofia asked my mom if she can meet his daughter, Mila, then

Jawaban : A
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “can” akan berubah menjadi “could” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “I” ditujukan untuk “Sofia=she” , possessive adjective berupa “your daughter” ditujukan untuk menggantikan “My mom’s daughter = her daughter” dan untuk keternagan waktu “now” akan berubah menjadi “then”


3. My father asked My brother, “Will we spend the holiday in Lampung next month?”. We can conclude that…

a. My father asked my brother whether we would spent the holiday in Lampung the following month
b. My father asked my brother whether they would spend the holiday in Lampung the following month
c. My father asked my brother whether they would spend the holiday in Lampung the following month
d. My father asked my brother whether they would spend the holiday in Lampung the next month
e. My father asked my brother whether we would have spent the holiday in Lampung the following month

Jawaban: B
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “will” akan berubah menjadi “would” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “we” ditujukan untuk “my father and my brother = they” dan untuk keternagan waktu “next month” akan berubah menjadi “the following month ”


4. Miftahul said Dwi, “Will you marry me?”. We can conclude that……

a. Miftahul asked Dwi if she would marry him
b. Miftahul asked Dwi if he would marry him
c. Miftahul asked Dwi if he would marry hers
d. Miftahul asked Dwi if he would marry her
e. Miftahul asked Dwi if he will marry her

Jawaban : D
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “will” akan berubah menjadi “would” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Dwi = she”, dan objek berupa “me” ditujukan untuk “dwi=her”


5. Fairuz said me, “Shall I go now?”. We can conclude that…….

a. Fairuz asked me that he should go then
b. Fairuz asked me that he should go now
c. Fairuz asked me if he should go now
d. Fairuz asked me if he shall go then
e. Fairuz asked me whether he should go then

Jawaban : E
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “shalll” akan berubah menjadi “should” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “i” ditujukan untuk “Mr. Fairiz = he”, dan keterangan waktu berupa “now” berubah menjadi “then”


6. Joshua said Sindy, “could you send the letter yesterday?”. What did Joshua say Sindy….

a. Joshua said Sindy to send the letter the day before
b. Joshua said Sindy that he could send the letter the day before
c. Joshua said Sindy whether he could have sent the letter the day before
d. Joshua said Sindy she could have sent the letter yesterday
e. Joshua said Sindy if she could have sent the letter the day before

Jawaban : E
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “could ” akan berubah menjadi “could have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Sindy=she” dan untk keternagan waktu “yesterday akan berubah menjadi “the day before”


7. Sinta said Bayu, “should we wait Our friends here?”. We know that……..

a. Sinta said Bayu shall they wait Our friends there
b. Sinta said Bayu whether they should wait their friends there
c. Sinta said Bayu whether they should have waited their friends there
d. Sinta said Bayu that they should have waited their friends there
e. Sinta said Bayu whether they should have wait our friends there

Jawaban : C
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “shall” akan berubah menjadi “should have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “we” ditujukan untuk “Sinta and Bayu=we” , possessive adjective berupa “our freinds” ditujukan untuk menggantikan “Sinta and Bayu’s friends = their friends ” dan untuk keternagan tempat “here” akan berubah menjadi “there”


8. Sulena asked Tito , “might you spend the holiday in Jogjakrta last month?”. We can conclude that….

a. Sulena asked Tito to you might spend the holiday in Jogjakrta the month before
b. Sulena asked Tito if she might have   spent the holiday in Jogjakrta the month before
c. Sulena asked Tito whether she might have spent the holiday in Jogjakrta   the month before
d. Sulena asked Tito that he might have   spent the holiday in Jogjakrta last month before
e. Sulena asked Tito might you have   spend the holiday in Jogjakrta last month before

Jawaban : B
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “might” akan berubah menjadi “might have” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you ” ditujukan untuk “tito = he” dan untuk keternagan waktu “last month” akan berubah menjadi “the month before ”


9. Riza said Denny, “Would you come to my home?”. We can conclude that….

a. Riza said Denny if she Would have come to her home
b. Riza said Denny that she Would come to her home
c. Riza said Denny Would she come to her home
d. Riza said Denny whether he Would have come to his home
e. Riza said Denny if she Would have come to my home

Jawaban : A
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “would ” akan berubah menjadi “would have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Denny = he”, dan possessive adjective berupa “my home ” ditujukan untuk “Riza’s home=her home”


10. Mario said me, “Should I go?” . We can conclude that….

a. Mario said me, whether he Should go
b. Mario said me whether I Should go
c. Mario said me that he Should have gone
d. Mario said me,to she Should have gone
e. Mario said me whether he Should have gone

Jawaban : E
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “should” akan berubah menjadi “should have” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “i” ditujukan untuk “Mr. Mario = he”


11. Tina said Eko, “why May you give the permitting to them to take all?”. What did Tina say to Eko …

a. Tina said Eko why you might give the permitting to them to take all
b. Tina said Eko why he might give the permitting to them to take all
c. Tina said Eko why he might have given the permitting to them to take all
d. Tina said Eko why she might give the permitting to them to take all
e. Tina said Eko why she might have given the permitting to them to take all

Jawaban : D
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “may” akan berubah menjadi “might” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “I” ditujukan untuk “Eko=he”


12. Aurelia said Fino, “where Can I buy this hat now?”. We know that….

a. Aurelia said Fino where she could buy that hat, then
b. Aurelia said Fino where she could have bought that hat, then
c. Aurelia said Fino where she could buy this hat, now
d. Aurelia said Fino where he could buy that hat, then
e. Aurelia said Fino where he could have bought that hat, then

Jawaban : A
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “can” akan berubah menjadi “could” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “I” ditujukan untuk “Aurelia=she” , demonstrative berupa “this” ditujukan untuk menggantikan “that” dan untuk keternagan waktu “now” akan berubah menjadi “then”


13. Riana asked Ubbay, “when Will we join the students organization ?”. We can conclude that…..

a. Riana asked Ubbay when we Would join the students organization
b. Riana asked Ubbay when they   Would join the students organization
c. Riana asked Ubbay when we Would have joined the students organization
d. Riana asked Ubbay when they Would have joined the students organization
e. Riana asked Ubbay when they Would have been joined the students organization

Jawaban: B
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “will” akan berubah menjadi “would” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “we” ditujukan untuk “Riana and Ubbay = they””


14. Wida said Carel, “why Will you marry me?”. We can conclude that….

a. Wida said Carel she would marry him
b. Wida said Carel she would have married him
c. Wida said Carel he would have married her
d. Wida said Carel he would marry her
e. Wida said Carel to he would marry her

Jawaban : D
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “will” akan berubah menjadi “would” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Carel= he”, dan objek berupa “me” ditujukan untuk “Wida=her”


15. Yumna said Fairuz , “when Shall I come to your home?”. We can conclude that….

a. Yumna said Fairuz when she Shall I come to your home
b. Yumna said Fairuz when She have come to your home?”
c. Yumna said Fairuz when She come to his home?”
d. Yumna said Fairuz when She should have come to his home
e. Yumna said Fairuz when She should come to his home

Jawaban : E
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “shalll” akan berubah menjadi “should” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “i” ditujukan untuk “Yumna = she”, dan possessive adjective berupa “your home” berubah menjadi “Fairuz’s home =his home”


16. Ekko said Yuni , “what could you do for your future?”. What did Ekko say Yuni….

a. Ekko said Yuni what could you have done for your future
b. Ekko said Yuni what you could have do for your future
c. Ekko said Yuni what she could have done for her future
d. Ekko said Yuni what he could have done for his future
e. Ekko said Yuni what she could do for her future

Jawaban : C
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “could ” akan berubah menjadi “could have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Yuni=she” dan untuk keternagan possessive adjective berupa “your future” mengcu kepada “Yunis’s future=her future”



17. Chelsy said Nisa , “when should we follow the party?”. We know that….

a. Chelsy said Nisa when they should have followed the party
b. Chelsy said Nisa when she should have followed the party
c. Chelsy said Nisa that when they should have followed the party
d. Chelsy said Nisa to when they should have followed the party
e. Chelsy said Nisa whether they should have followed the party

Jawaban : A
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “should” akan berubah menjadi “should have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “we” ditujukan untuk “Chelsy dan Nisa = they”


18. Imron asked Mrs. Yanti , “How might you enter to study in Lampung University last month?”. We can conclude that….

a. Imron asked Mrs. Yanti How you might enter to study in Lampung University the month before
b. Imron asked Mrs. Yanti How she might have   entered to study in Lampung University the month before
c. Imron asked Mrs. Yanti how he might have entered to study in Lampung University the month before
d. Imron asked Mrs. Yanti how he might enter to study in Lampung University last month?”
e. Imron asked Mrs. Yanti how might she have   enter to study in Lampung University the month before

Jawaban : B
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “might” akan berubah menjadi “might have” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you ” ditujukan untuk “Yanti = she” dan untuk keternagan waktu “last month” akan berubah menjadi “the month before ”


19. Lutfiah said Denny, “when Would you call to your sister?”.We can conclude that….

a. Lutfiah said Denny when she Would have called   to your sister
b. Lutfiah said Denny when he Would have called l to your sister
c. Lutfiah said Denny when she Would have called to her sister?”
d. Lutfiah said Denny when he Would have called to his sister?”
e. Lutfiah said Denny when she Would call to her sister?”

Jawaban : D
Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “would ” akan berubah menjadi “would have ” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “you” ditujukan untuk “Denny = he”, dan possessive adjective berupa “your sister ” ditujukan untuk “Denny’s sister = his sister”


20. Mario said me, “why Should I go?”. We can conclude that….

a. Mario said me, why he Should go
b. Mario said me why  I Should have gone
c. Mario said me why he Should have been gone
d. Mario said me,to he Should have gone
e. Mario said me why he Should have gone

Jawaban: E

Penjelasannya: karena dalam perubahannnya “should” akan berubah menjadi “should have” dalam indirect speech, sedangkan subjeknya pada direct speech berupa “i” ditujukan untuk “Mr. Mario = he”.

Demikian penjelasan yang bisa kami sampaikan tentang Pengertian Dan Contoh Kalimat Modal Present With WH Question  semoga artikel ini bermanfaat dan dapat membantu anda dalam mengerjakan tugas. sampai jumpa di artikel kami selanjut nya.


Baca artikel selanjutnya: